The Cornwall Energy Recovery Centre (CERC), which began operation in March 2017, processes and recovers energy from non-recyclable waste generated by the county’s residents. The recovery process used is anticipated to generate enough electricity to power the equivalent of 21,000 homes, contributing to a reduction in the use of fossil fuels.

The building required excellent air flow to provide natural ventilation to the tipping and turbine halls, whilst the location meant that any solution would not only have to manage noise levels in the sensitive surrounding environment but also be able to withstand the extremes of weather on the North Cornwall coast!

Working on behalf of our client, Vinci, Caice engineers designed a class “A” acoustic louvre with dampers and actuators which met the extreme weathering requirements set out by EN 13030:2001 as well as maintaining crucial air flow. This innovative approach provided a significantly more cost-effective and space efficient single product solution, in place of a more traditional weather louvre backed by an attenuator.

Working in this coastal location at heights of 50m above ground level, the Caice installation team took the high winds in their stride using special scissor platforms on the building exterior and ab-sailors inside, to ensure the installation was completed to the highest standards.

How can we help you?

Got a question? We’ll have the answer..